Miras hukuku içerisinde yer bulan, Miras paylaşımı yapılırken yasal varisler kimlerdir ? Veraset ilamı nedir ? nasıl yapılır ? Reddi miras nedir ? türünde soruların yanıtları konunun maddelerinde belirtilmiştir.
Miras nedir?
Sözlük anlamı olarak miras, “Bir neslin kendinden sonra gelen nesle bıraktıkları ya da birine, ölen bir yakınından kalan mal mülk, para veya servet, tereke” Olarak tanımlanırken, hukuki olarak miras sözlük anlamından çok daha fazla durumu ifade eden bir kavramdır. Kısacası miras, bir kimsenin ölümü ile birlikte mirasçılarına geçen özel hukuk ilişkilerinin tümünü ifade etmektedir.
Saklı pay nedir ?
Miras konusunda dikkat çeken bir konu da Saklı pay olarak belirtilebilir. Saklı pay, miras bırakanın yasal mirasçılarından kaçıramayacağı, kanunen korunan paylara verilen addır. Yasal pay olarak da ifade edilebilir.
Saklı paylı mirasçılar kimlerdir?
Türk Medeni Kanunu´nun 505. Maddesinde ifade edildiği üzere; saklı paylı mirasçılar miras bırakanın altsoyu, ana, babası ve eşidir. Saklı pay oranlarının ne olduğu ise Madde 606’da altsoy için yasal miras payının yarısı, ana ve babadan her biri için yasal miras payının dörtte biri olacak şekilde düzenlenmiştir.
Miras davası nasıl açılır?
Miras hukukuna dair çok sayıda dava yer almaktadır. “Miras davası” kavram olarak tek bir dava türünü ifade etmek için kullanılmamaktadır. Miras davalarının bir kısmı mal paylaşımında yaşanan anlaşmazlıklardan dolayı açılırken bir kısmı da kasıtlı olarak mal kaçırılması üzerine açılabilir. Dikkat edilmesi gereken nokta davanın türünün ne olduğu ve hangi mahkemede açılacağıdır.
Miras davasını kimler açabilir?
Mirasa dair haklarının ihlal edildiğini düşünen yasal mirasçıların tümü, yasal miras haklarını alabilmek için ilgili mahkemelerde miras davası açabilmektedir. Konusunda uzman bir avukata danışarak miras haklarının korunması ve daha fazla bilgi edinilebilir.
Yasal Mirasçılar kimlerdir?
Türk Medeni Kanunu´nun 495. Ve 502. Maddeleri arasında düzenlenen yasal mirasçılar:
- Kan Hısımları (Altsoy, Ana ve Baba, Büyük Ana ve Büyük Baba, Evlilik Dışı Hısımlar)
- Sağ Kalan Eş
- Evlatlık
- Devlet
Olarak belirlenmiştir.
Miras davalarında görevli mahkeme hangisidir?
Miras davalarında görevli mahkemeler konusunda miras davaları türlerine göre Asliye Hukuk Mahkemeleri´nde ya da Sulh Hukuk Mahkemeleri´nde açılabilir. Miras sebebiyle istihkak davaları, muris muvazaası (malların mirasçılardan kaçırılması) nedeniyle tapu iptali ve tescili davaları, mirasçılıktan çıkarmanın iptali davası gibi davalar Asliye Hukuk Mahkemeleri´nde açılırken, velayetin açıklanması ya da ölen mirasçının terekesinin tespiti davaları Sulh Hukuk Mahkemelerinde açılmaktadır.
Reddi miras nedir?
Reddi miras yani Mirasın reddedilmesi, Türk Medeni Kanununda 605. Madde ve devamında düzenlenmiştir. Mirasçıya, mirasçılık sıfatını reddetme, mirasçılık sıfatından doğan haklarından vazgeçme ve sorumluluklarından kurtulma imkanı vermektedir..
Miras ne zamana kadar reddedilebilir?
Reddi miras hukuki birçok konuda olduğu gibi yasal bir süreçle sınırlandırılmıştır. Türk Medeni Kanunu´nun 606. Maddesine göre mirasın reddedilebilmesi için yasal süre üç ay olarak belirlenmiştir. Bu süre, yasal mirasçılar için miras bırakanın ölümünü öğrendikleri (mirasçı olduklarını daha sonra öğrendikleri durumlar istisna olarak tutulmuştur); vasiyetname ile atanmış mirasçılar için miras bırakanın tasarrufunun kendilerine resmen bildirildiği tarihten itibaren işlemeye başlamaktadır.
Mirasın reddinin iptali
Reddi mirasa ilişkin Mirasın reddinin iptali davaları redde karşı alacaklıların korunması amacıyla açılmaktadır. Mirasın reddinin iptalinde iki tür korumadan bahsedebilir. Bunlardan birincisi mirasçıların kişisel alacaklılarının korunmasıdır. Mirasçı kendi alacaklılarına zarar vermek amacıyla mirası reddetmeye kalkarsa alacaklıları altı ay içinde mirasın reddinin iptali davası açabilirler. Türk Medeni Kanunu Madde 617’de düzenlenmiştir.
İkincisi miras bırakanın alacaklılarının korunmasını kapsar, Madde 618’de düzenlenmiştir. Buna göre alacakları borçlarını karşılamaya yetmediğinden mirası reddeden mirasçı, miras bırakanın alacaklılarına karşı, ölümünden önceki beş yıl içinde ondan almış oldukları ve mirasın paylaşılmasında geri vermekle yükümlü olacakları değer ölçüsünde sorumlu olurlar.
Miras taksim sözleşmesi nedir?
Mirasçıların miras paylaşımı hususunda doğabilecek anlaşmazlıkları gidermek amacıyla yaptığı sözleşmeye Miras taksim sözleşmesi denmektedir. Her mirasçı miras paylaşımının mahkeme gözetiminde yapılması için paylaşma davası açma konusunda yetkilidir. Miras sözleşmesinin geçerli olabilmesi için tüm mirasçıların miras paylaşımını kabul ettiklerine dair sözleşmenin altına imza atmış olmaları gereklidir aksi takdirde sözleşme geçerlilik kazanamayacaktır.
Miras sorgulama nasıl yapılır? (Veraset İlamı)
Türk Medeni Kanunu Madde 598’de, yasal mirasçılara, atanmış mirasçılara, vasiyet alacaklılarına mirasçı olduklarını gösterir resmi bir belge alma hakkı tanınmıştır. Bu belge mirasçılık belgesi veya diğer adıyla veraset ilamıdır. Bu belge mirasçının başvurusu üzerine sulh hukuk mahkemesince veya noterlikçe verilir. Veraset ilamı sorgulama e-devlet platformundan kolaylıkla yapılabilmektedir.
serpil tetik
3 Mart 2021 23:01merhaba
Benim annem ve teyzeme babaannelerinden miras kalmış fakat babaannelerinin ölüm tarihi ve mezar yerini bilmiyorlar. Babaannenin doğum tarihi 1884 şimdi yaşasa şu an 137 yaşında olacaktı. Ölüm tarihi nerde ne zaman ölmüş olduğunu soruluyor. Bunu bulmaları imkansız soy ağacında da yazılı değil. Nasıl bir yol takip etmeliyiz. Bu şekilde mirası alabilirler mi?
Küresel Hukuk
10 Mart 2021 20:19Merhaba E- Devletten soy ağacını denediniz mi?
Arzu
21 Mart 2021 13:40Dedem sağken beş kardeş olmalarına rağmen iki kardeş satış yoluyla dedem hasta yatağındayken akli dengesi yerinde raporu alıp mirası kaçırıyorlar. Satış yoluyla alındığı için de miras olarak hak iddia edemiyorlar. Bu durumda biz ne yapabiliriz?
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:57Merhaba, tapudaki devrin nasıl ve kim tarafından yapıldığı anlaşılamamaktadır. Dede sağken iki çocuğuna malını devretmişse tapu iptal davası açılabilir. Daha detaylı bilgi için ofisimizi arayıp miras hukukunda uzman avukatlarımızla randevu oluşturabilirsiniz.
Murat
15 Mayıs 2024 09:58Merabalar babam 2 evli ilk evliliqinden 1 cocuqu war vefat etti fakat kadinin babamla evlenmeden de 2 cocuqu warmis babamdan olmayan babamin malina mirasci olurlarmi
Soner
24 Mart 2021 14:39Babam kardeşimden bir miktar para almış bunun yerine 5 dönüm tarlayı kardeşimşn üzerine yapmış biz 7 kardeşiz babamın böyle yapması hukuken doğrumu biz bunu kabul etmiyoruz bizim nasıl bir yol izlememiz gerekir. Teşekkürler
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:57Merhaba, babanız ve kardeşiniz arasında yapılan işlem sağlar arası bir işlem olması sebebiyle konuyla ilgili bir dava açılması mümkün değildir. Kaldı ki belirttiğinize göre arada bir para alışverişi ve bunun karşılığında bir devir söz konusu. Daha detaylı bilgi için ofisimizi arayıp miras hukukunda uzman avukatlarımızla detaylı randevu oluşturabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.
Eray
8 Haziran 2021 20:49Merhaba iyi günler benim dedemin üzerine dair miras var fakat dedem parkinson hastası olduğu için ne yaptığını bilmiyor herşeyi unutuyor ve herkese para dağıtıyor dedim ya unutkanlığı var acaba cidden de Parkinson teşisi konuldu halde acaba alma gibi bir durumumuz olabilirmi mirası mahrum bırakmayız dedemi ama böyle devam ettiği sürede kendimizi evin kapısından bulucağız
Sevgi Kara
30 Mart 2021 21:47Merhaba.benim eşim öldü.ve bir oğlum var.ben evlilik yaptım.ölen eşimin babası evlatlarına 4 katlı evi var onu böldü.ve ben evlendiğim icinde oğlumun babasindan bi hakki olmadigini soylediler acaba bu dogrumu bana bilgi verirmisiniz
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:56Merhaba, oğlunuz vefat eden babasının mirasçısıdır. Sizin ikinci evliliğinin miras hukukunu ilgilendiren bir mesele değildir. Dedesi vefat ettikten sonra açılacak bir takım davalar mevcuttur. Daha detaylı bilgi için ofisimizi arayıp miras hukukunda uzman avukatlarımızla detaylı olarak görüşebilirsiniz.
İyi Günler Dileriz
Şeref Şahin
30 Mart 2021 23:02Merhaba kolay gelsin 3 yıl önce babam vefat etti ondan kalan miras var ben arabadaki hissemi istiyorum annem kimsenin hakkı yok bunlar benim malım diyor elimde veraset var 4/1 bölündü hersey mirastaki payı mi vermiyor ne yapmam gerekir
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:56Merhaba, veraset ilamındaki hisseniz oranında pay sahibisiniz. Bu anlaşmazlığı gidermek için ortaklığın giderilmesi davası açılabilir. Daha detaylı bilgi için ofisimizi arayıp miras hukukunda uzman avukatlarımızla detaylı randevu oluşturabilirsiniz.
Saygılarımızla
Mustafa Kar
2 Nisan 2021 01:13Merhaba
Annem vefat etti ve babam ikinci evliliğini yapıcak. Fakat kadınında ilk evliliğinden 2 çocuğu var. Bir vefat durumunda kadının çocuklarına miras kalır mı? Miras dağılımı nasıl olur?
Teşekkürler…
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:55Merhaba, babanızın ikinci eşinden önce vefat ederse, sağ kalan ikinci eş babanızın sizinle birlikte yasal mirasçısı olur. Daha detaylı bilgi için ofisimizi arayıp bilgi alabilirsiniz.
Teşekkürler.
Nebahat
2 Nisan 2021 12:59Merhaba. Bizim çocuğumuz olmadığı için eşim vefat ederse bize ait malın paylaşımı olmaması sağkalan eşe tamamının kalması için ne gerekir
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:54Merhaba, çocuğunuz olmadığı takdirde eşlerden biri vefat edince sağ kalan eşe mirasın yarısı kalmaktadır. Eşiniz vasiyetname yaparsa (saklı pay hariç) talep ettiğiniz gibi bir paylaşım yapılabilir. Daha detaylı bilgi için ofisimizi arayıp miras hukukunda uzman avukatlarımızla randevu oluşturabilirsiniz.
Ayse
2 Haziran 2021 19:01Merhaba, babam 3 yıl kadar önce vefat etti . Şuan hayatta olan halamın çocuğu yok olduğu zaman miras kardeslerine kalacağı icin ölen babamın eşi üvey annem bundan hak talep edebilirmi veya mal paylaşımına onların girmemesi icin vasiyet yazabilirmi?
Juliet D
5 Nisan 2021 16:08merhaba, anneannem yeni vefat etti. toplam 3 çocuğu var. 3 çocuğundan birisi annemin fiili ehliyeti olup olmadığından emin değilim ama daha önce ruh ve sinir hastalıkları hastanesinde 2 ay yattı şizofreni tanısı konmuştu ve düzenli aylık iğneler oluyor. Dayım mirası çarçur etmek ve ayrıca annemin payına göz dikebilir. Dayım annemin fiili ehliyeti olmadığını söyleyip bizden (benden ve kardeşimen) habersiz annemin payına bir şekilde (vekaletini alıp vs) el koyabilir mi? Biz yurt dışında olduğumuzdan maalesef konuyu takip edemiyoruz. Annemin fiili ehliyeti olmadığını iddia ederek, bize danışılmadan bir şey yapabilir mi? Bir de kardeşim ve benim anneannemin mirasından herhangi bir alacağımız bu noktada olamıyor değil mi?
Teşekkürler
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:54Merhaba, anneniz sağ olduğu için annenannenizin yasal mirasçısı olamamaktasınız. Annenizin akıl sağlığı ile ilgili bir problem varsa sizlerin ilgili mahkemede annenizi vesayet altına alabilirsiniz. Aksi takdirde dayınız veya bir başkasının bu kısıtlama olmadan vekalet alarak işlem yapabilme ihtimali vardır. daha detaylı bilgi için ofisimizi arayıp miras hukukunda uzman avukatlarımızla detaylı randevu oluşturabilirsiniz.
İyi Günler Dileriz.
Burhan
9 Nisan 2021 13:39Merhaba biz 2 öz kardesiz annem ikinci evliligini yapti fakat ikinci evliliginden çocuğu olmadi. 2. Esinin de 4 tane cocugu var. Annem eşinden once vefat etti. Daha sonra da ikinci esi vefat etti. Simdi biz Dedemden kalma arsamiz var veraset ilami cikartacagiz fakat dedemin yeri oldugu icin diger cocuklar da veraset ilamında ortakci cikar mi. Biz onlardan hak talep edemiyoruz onlar bizden edebiliyor mu
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:53Merhaba, anneniz vefat ettiğinde eşi sağ olduğu için mirasta hak sahibidir. Bu nedenle anneniniz üst soyundan kalan mirasta da eşi ve vefatı nedeniyle yasal mirasçıları pay sahibi olmaktadır. Daha detaylı bilgi için ofisimizi arayıp miras hukukunda uzman avukatlarımızla randevu oluşturabilirsiniz.
İyi Günler Dileriz.
Küresel Hukuk
16 Nisan 2021 15:57Merhaba, tapudaki devrin nasıl ve kim tarafından yapıldığı anlaşılamamaktadır. Dede sağken iki çocuğuna malını devretmişse tapu iptal davası açılabilir.
Gülay
2 Mayıs 2021 05:40Merhaba babam 1987 yılında başka bir bayanla evlendi ve yeni vefat etti.Bu yıllar içinde bildiğim kadarıyla 1 evi üstüne yapmış.O zaman ki şartlarla şimdiki şartlar hukuken değiştiği için kadının üzerinde ki evle ilgili bir işlem yapabilinirmi.Ve biz 3 kardeşiz ve kadınla mal paylaşımı nasıl olur veraset ilamında ne kadar paylara bölünür.Tesekkür ederim
Küresel Hukuk
2 Mayıs 2021 15:16Merhaba yasal varisi hayatta olan hanımefendi ve 3 kardeş yani 4 kişi olarak veraset ilamında hak talep edilebilir. Fakat hanımefendinin şahsına ait olan tapu için hak talep edilemeyebilir.
Daha detaylı bilgi için info@kureselhukuk.com adresine yazabilirsiniz.
Sağlıklı günler dileriz.
Ayşe
17 Nisan 2021 01:03Merhaba babam annem ile evliyken ben doğduktandan sonra vefat ediyor. E-devlette veraset ilanı çıkmıyor baba tarafının Ailesi ile hiç iletişimim yok ama babamın babasından miras kaldığına dair şeyler söylediler bunu nasıl nerden öğrenenlerim . Geriye yönelik veraset ilanı falan çıkartılıp öğrenilebilir mi
Küresel Hukuk
22 Nisan 2021 13:08Mirasçı belgesi olarak da bilinen veraset ilamı farklı 2 yerden alınabilir. En basiti noterdir. Notere verilen nüfus kayıt örneği ile TC kimliği sayesinde, tüm mirasçılarım gitmesine gerek kalmadan tek bir kişi tarafından, bir dilekçe tarafından alınmaktadır. Fakat; mirasçılar içinde yurtdışında yaşayan ya da yabancı uyruklu olanlar var ise veya herhangi bir anlaşmazlık oluşmuşsa, veraset ilamı böyle durumlarda Sulh Mahkemeleri tarafından verilmektedir.
Sulh Mahkemesinden Veraset İlamı edinmek için bir avukat yardımıyla dilekçe sunabilirsiniz. Dilerseniz ofisimizi iletişim sayfamızda yer alan irtibat numarasından arayıp tecrübeli avukatlarımızdan destek alabilirsiniz.
İyi günler dileriz.
Küresel Hukuk
22 Nisan 2021 13:04Küresel Hukuk Dergisi’nde yer alan makalelere https://www.kureselhukuk.com/kuresel-hukuk-dergisi/ buradan erişebilirsiniz.
Sevda Sekerci
28 Nisan 2021 15:34merhaba, babam 2 ay önce vefat etti ve mirascilik belgesi cikti ve benim, annem ve erkek kardesim arasinda paylar yazilmis. Fakat simdi annemin e-devlet görüyorumki Vasiyetname Acilmasi – dosya durumu acik diye yaziyor. Bu ne demek oluyor? Annem bana babam vefat etmeden önce Vasiyetname yaptirdigi ve bana 12 yil önce ev alirken verdigi parayi vasiyetnamesine belirttigi bilgisini verdi ve sadece babamdan 1 daireyi alabilicegimi söyledi. diger mallarida erkek kardesime vericekmis. Benim vasiyetname düzenledigini ve bu verdigi parayi mirasdan düsücegine dair bir bilgim yoktur. E devlet üzerinde vasiyetname acilmasi – vasiyeti oldugu anlaminami geliyor ? Yurtdisinda yasiyoruz ve dün konsolosluk üzeri tebligat ulasi konsolosluga gitmem gerektigine dair.
Küresel Hukuk
2 Mayıs 2021 15:20söz konusu vasiyetname bir avukat aracılığıyla ya da noter vekaleti ile yazılabilir. Bu anlamda resmi vasiyetname sayılması adına iki de tanık gerekmektedir. Bu noktada vasiyetname konusundan annenizden teyit almanız ve konuyu bir avukatla takip etmenizi tavsiye ederiz. Herhangi bir vasiyetname söz konusu değilse veraset ilamı çıkarmanız gerekecektir.
Anonim
3 Mayıs 2021 02:07Merhaba,annem yeni vefat etti.annemler 4 kardeş 2 erkek 2 kız erkeklerden birisi 1990 yılında vefat etti ve çocuğu yok eşi sağ.Annem sağ iken mirasçı olarak görünmüyordu şimdi biz onun yerine dayımın mirasçısı oluyormuyuz ve babam burdan hak sahibi olurmu.Yengemize düşen pay öldüğü taktirde kendi kardeşlerine mi kalır
Küresel Hukuk
3 Mayıs 2021 13:41Yengenize düşen pay onun kardeşlerine kalır konuyla ilgili ayrıntılar makalemizde bulunuyor inceleyebilirsiniz.
05343863720
3 Mayıs 2021 14:32Merhaba.
Ben bekar birisyim hic evlenmedim. Annemin ilk eşinden bir kardesim var. Babamin ilk eşinden iki kardeşim var. Ayni anne babadan da üç kardesiz.
Babamin ilk eşinden olan abim vefat etti eşi ve çocukları sağ.
Annemin ilk eşinden olan abimde sağ.
Benim malvarligim vefatım halinde
Babamin ilk esinden olan kardeşlerime ve onun cocuklarina, Annemin ilk eşinden olan cocuguna miras kalir mi .
Biz öz üç kardesiz .lutfen aydınlatırmısınız. Teşekkürler
Küresel Hukuk
5 Mayıs 2021 13:42Merhaba resmiyette aynı soyadı taşıyıp aynı ailenin ferdi olan bireyler “üvey” de olsa miras hakkına sahip olurlar bu anlamda kardeşlerinizi mirastan men etmek isterseniz reddi miras yoluna gidebilirsiniz.
Konuya dair destek almak isterseniz uzman avukatlarımıza yazabilirsiniz. Yazışma adresimiz info@kureselhukuk.com
kadir üstüntaş
12 Mayıs 2021 14:23Merhaba.
Benim anneannemin ilk eşi anneannemden önce vefat ediyor dul kalıyor.anneannem de dedemle resmi evlilik yapmadan öz dedemle yaşıyor ve annem doguyor ve 1968 yılında anneannem vefat ediyor. sorum şu annem anneannemin ilk eşinden kalan mirasında pay sahibi olurmu.
Küresel Hukuk
16 Mayıs 2021 09:34Anneannenizin ilk eşinden değil kanunen kendi babası olan beyfendinin vasisidir. Tam tersi olsaydı kanunda “Boşanmış eşler mirasçı olamaz ama boşanmış eşten olan çocuklar birinci dereceden mirasçıdır.” olarak belirtiliyor.
Şenay
9 Mayıs 2021 15:09Merhaba babam vefat etti annem sağ iki katlı evimiz var fakat tapu yok satın alındını dair kağıt var elimizde 8 kardeşiz benim yapmak istedim bu evin iki erkek kardeşe kalma si böyle bi imkan varmı bekar oldukları için onların maddi olarak daha çok ihtiyacı var
Küresel Hukuk
16 Mayıs 2021 09:30Merhaba bir avukat gözetiminde mirastan payını devir etmek isteyen kardeşlerin “Mirastan Feragat Sözleşmesi” imzalayıp bu işlemi çözmeniz mümkündür Şenay hanım. Konuyla ilgili daha geniş bilgi almak isterseniz info@kureselhukuk.com mail adresimizden ulaşabilirsiniz. Konusunda uzman avukat arkadaşlarımız bu sözleşme konusunda yol gösterip sizler için bu sözleşmeyi hazırlayabilirler.
Sağlıcakla kalın
bülent çetin
10 Mayıs 2021 04:51merhaba benım annem öldu ama mırası annemın kardeslerı arasında hala paylaşolmadı teyzem kalan mırası kıray verıyor benım bu mırasta yasal haklarım nelerdır teyzemın almış olduğu kıradan benımde hakkım varmıdır tesekkurler
Küresel Hukuk
16 Mayıs 2021 09:32Merhaba Bülent bey öncelikle başınız sağolsun. veraset ilamı alıp yani annenizin yasal vasisi olduğunuzu ve onun vefat ettiğini mahkemeye beyan etmeniz ve Teyzenize mahkeme kararı ile hak talep etmeniz mümkündür.
Ela
18 Mayıs 2021 23:13Merhaba dededen kalma daireler var. Babam ve kardeşler 4 kardeşler toplam 6 daire var ama 2 amcam 2 şer daire alıyorlar diğer ikisine birer düşüyor haksız bölünmeden dolayı dava açabilir miyim ben torunuyum.
Küresel Hukuk
21 Mayıs 2021 19:31Merhaba babanızın vekaleti durumunda mahkemeye başvurabilirsiniz. Mahkeme işlemlerine ilişkin izlemeniz gereken yol ve başvurular için info@kureselhukuk.com adresine mail yoluyla ulaşabilirsiniz.
Fatih
24 Mayıs 2021 18:38Merhaba lar benim kayın pederin babası ev yapıyor ev bitince ev büyük oldu diye evin bir bölümünü kullanması için kayınbabanın öbür iki kardeşine oturun diye veriyor ama evin tapusu kayın babanın babasının üzerine ama 30 yıldır elektrik su faturası kayın babanın üzerine kayın babanın babası da ölüyor şimdi nasıl bu evin kayınbaba ya yapıldığını evin onun olduğunu ispatlayacgız ne yapmamız gerekiyor yardımcı olabilir misiniz.teşekkürler.
Pınar
24 Mayıs 2021 19:16Merhaba,dedem anneannem vefat ettikten sonra ikinci evliliğini yaptı.Kendisi ikinci eşinden önce vefat etti.Annemler 3 kardeş dedemin eşiyle birlikte herkese 1/4 pay düştü.Dedemin eşi kendine düşen paya bir miktar biçti ve o parayı istiyor bizde devletin mallara belirlediği rayiç bedel üzerinden hakkını vermek istiyoruz.Rayiç bedel üzerinden hakkını verebilir miyiz
Aysel
25 Mayıs 2021 22:00Merhaba, biz bulgaristandan gelince annem ve babam yıllarca beraber çalışıp 3 ev aldılar 30 yılda. Tüm tapular da babamın üzerine yapılmış.banka hesabında da bir miktar para…annem vefat etti, babam evlenmek istiyor, karşı çıktığım için de beni evden kovdu. Bu durumda annemin hakkı olan fakat resmiyette hiç bir belge bulunmayan mülkleri koruyup satilmasini engellyip miras hakkımı kanunen isteyebilir miyim? Annem de sgk emeklisiydi .babam benimle irtibat
Berkay Özbulal
28 Mayıs 2021 00:00Merhabalar babam 5 yıl kadar önce vefat etti.Biz kardeşler olarak reddi miras yaptık borcundan dolayı fakat dedemin amcasından(dedemden) miras kaldığı öğrendik bilmiyorduk tabi dedem babamdan önce vefat etti şimdi nasıl bir yol izleyebiliriz yada torunları olarakda miras hakkımız varm çok teşekkür ederim.
Fatma
29 Mayıs 2021 20:44Hayırlı akşamlar eşimin dedesi kızına iki daire bıraktı halada mallardan feragat ettim diye noter tasdikli imza attı. Dede vefat etti ve intikal oluştu ve babaanne ve üç oğluna mallar pay edildi. Babam annesinin ve bir amcanın hakkını imza karşılığımda tapudan devir olarak alındı . Tapular babamın üzerine geçti . Babanne vefat ettiğinde babama devir olan haklarını hala annesinin hakkını bozabiliyormu ?
ayaz19
9 Haziran 2021 11:27merhabalar babam dört yıl oldu öleli annem ve beş kardeşiz mal paylaşımı yapamadık veraset ilamı çıkardım sadece nasıl bir yol izlemeliyim.
Esref Özdemir
25 Haziran 2021 01:36Biz 8 kardes ve annem var, fakat babamizdan kalan miras olarak tasinmazlarda anlasamiyoruz bizi 4 kardesi büyük abim ve annem ne eve aliyorlar ne de anahtar veriyorlar köyeeki eve girmek icin, biz cilingirci getirip kapilari actirsak kendimizi suclu duruma düsürür miyiz? Böyle bir hakkimiz var mi? Sayet jandarma veya polise bizi eve giriyorlar diye sikayet ederlerseler ne olur?
rukiye nur işler
29 Haziran 2021 19:11merhaba babam öleli 3 sene oldu veraset ilami çıkarmamıza annem izin vermedi. babamdan kalan ineklerin yarısını sattı. borç odedim dedi ama borç odememis.banka borcu sigortalı oldugu icin kapanmis. annem bize miras vermiyor traktorleri noterde ve tarlalari. hata mı ettik. ne yapmam gerekiyor. dava açsam annem mal sakladığı için ceza mı alir. mirastan payımızı nasıl alabiliriz. lütfen bana yardım edin
Sevda
29 Haziran 2021 19:30Merhabalar, 350 metre kare arsa üzerinde dedemden kalan evde kalıyoruz. Hisseler bölünük tapuda, 6 kardeş iki hisse bizde, ev üzerinde arsa tapuda gözükmüyor. İki erkek 4 kız, erkeklerin biri babam. Bir kardeşe birkaç yıl evvel hisse karşılığında 3,5 milyar ödedik. Diğer kardeşlere ne kadar gitsekte ne istedikleri parayı dediler ne de vermeye yanaştılar. Şimdi gelmiş demişler ki hisse başı 15 milyar istiyoruz, o zaman veririz diye. Biz de bu kadar yüksek veremeyiz 7,5 veya 8 olsun vs diye kabul etmemişler. Şimdi bir hala var çok kötü bir insan anneannem ile dedemin ve bizlerin hayatımıza hep kötülükleri oldu. Şimdi çıkmış demiş ki diğer iki halamızın hisselerini ben alayım demiş kaç para dediyse muhtemelen yüksek dedi çünkü ona vermeyi kabul etmişler. Bir de demişki bu kötü hala bizim için ev yapıcam oraya diye yani bize kötülük yapacak hayatı dar etmek istiyor. Biz ne yapabiliriz de bu durumu lehimize sonuçlandırabiliriz? Eve yaptığımız o kadar masraf ettik. Ne olur yardım edin bu işin kanla bitmesinden endişeliyim mazaAllah
Küresel Hukuk
12 Temmuz 2021 15:40Konuyla ilgili iyi bir avukat ve bilirkişi raporu ile mahkeme yoluna gidebilirsiniz.
selim
1 Temmuz 2021 13:00BabaM YAKLAŞIK 5 YIL önce vefat etti.annem ve 5 kardeş arasında miras paylaşıldı fakat henüz tapu dairesine gidip üzerimize almadık.Annem kız kardeşimin yanında kalıyor kız kardeşimin annemin üzerinden hisseleri kendi üzerine alacağı söyleniyor bizim haberimiz olmadan böyle birşey olması mümkünmüdür.Eğer üzerine aldıysa bizim itiraz etme hakkımız varmı itiraz süresi ne kadardır.
Küresel Hukuk
12 Temmuz 2021 15:39Atanmış mirasçılar ya da vasiyet alacaklılarının aldıkları veraset ilamına mirasçılar tarafından kendilerine bildirilmesinden itibaren 1 ay içinde itiraz edilebilir. Bu itiraz veraset ilamı isteyen tarafın sıfatına yönelik bir itirazdır.
Edanur
24 Ocak 2022 14:34Merhaba babannemden kalan bir ev var babam vefat etti annem sag miras paylaşma durumda biz çocukları olarak bize imza atma yetkisi düşüyormu
Erdal
5 Şubat 2022 17:53Merhaba benim dedemin babasi istiklal savasinda şehit olmuş 4 kardeş biri istiklal savasinda sehit olmuş Diğer 2 kardesı hic evlenmemiş biri evlenmis o evlenen kardesi evlenmeyen kardeslerin yerinide sahiplenmis benim dedem tek hisse vermis bupaylasim iptal olup tabuda düzeltme olurmu cunku kardesi istiklal savasinda sehit olmus şehit olan dedemin babasi bir oglu olmus evlenmeyen amcalarin yerleri kendi uzerine gecirmis evlen amcasi bana bu konuda yardimci olurmusunuz
Gamze
9 Aralık 2022 13:02Merhaba babam Kasım 2022 de vefat etti. Babannem haziran 2020 de vefat etti. Babaannemin vefatından sonra mirascılık belgesi alınmış ancak intikal işlemi yapılmamış. Bu durumda biz babamın mirasını red edersek babannemden kalanlarıda reddetmiş oluyor muyuz.
Akın Girgin
27 Aralık 2022 14:16Merhabalar,
Annem 2016 da vefat etti, Babam 2017 de evlendi,2021 de de Babam vefat etti. 2005 yılında TOKİ’den ev aldık hala tapusu yok sözleşmesi var ve taksit ödemeye devam ediyoruz ve ben ödüyorum taksitleri.
Bu durumda 2.eş evin tamamının mı 4/1 hakkına sahip yoksa evli kaldıkları 2017-2021 dönemlerinde ödenen taksitlerden mi 4/1 oranında hak sahibidir. ?
Yardımlarınız için şimdiden teşekkürler.
Küresel Hukuk
13 Mayıs 2023 09:40Söz konusu ödemeler belgelendirilip öncelikle Arabulucu’ya gidilebilir.
Fari
13 Şubat 2023 12:20Merhaba kayınpederim görümceme evi tarlaları üstüne geçirmeye hazırlanıyor bunun için eşim nasıl bir yol çizebilir bu durdurulamaz mı eşimi evinden yurdun kovdular dışladılar yıllardır bu haksızlıklara senelerdir susarken bide böyle gizli kapaklı işler çevirmeleri ağırıma gidiyor lütfen bilgi verin
Küresel Hukuk
13 Mayıs 2023 09:40Merhaba konu ile ilgili bilgi almak için iletişim sayfamızdan ofis iletişim numaramıza ulaşabilirsiniz.
Küresel Hukuk
3 Temmuz 2023 21:54HMK’ya göre “Okuma ve yazma bildiği hâlde imza atamayanların mühür veya bir alet ya da parmak izi kullanmak suretiyle yapacakları hukuki işlemleri içeren belgelerin senet niteliğini taşıyabilmesi, noterler tarafından onaylanmasına veya düzenlenmesine bağlıdır.”
Makbule
10 Temmuz 2023 01:59Merhabalar esimle kayınbabanın 20 yıldır birıkımleri birdi kayınbabala esim kız kardeşinin hakkını verdi ama bizimkini vermedi ama vasiyetinde malları ogluna bırakmış ama kız kardeşi babanın ölumunden sora kardeşinin oturduğu evle tehdit edip malların yarısını tekrar aldı vasiyeti ortadan kaldırdılar birde abisini kandırıp geri veririm diye abinin hakını da aldı su anda kayın babamın ve bizim birikimimiz ortada yok ben gelin olarak esimle kız kardeşine dava acabilirmiyim esim herseyi benden saklıyor cocuklarımın ve kendi hakkımı alabilirmiyim
Erhan
1 Aralık 2023 20:58Iyi günler babam vefat etti Türkiye’de 4 tane dairesi var ikinci eşi ile evlenmeden önce 4 daireyi 4 çocuğuna verdiğine dahil noterden tasdikli vasiyet imzalamış 4 daireyi 1996 yılında almıştı şimdi 3 yıl önce evlendiği eşi bu dört daireden miras hakkı alabilirimi ? Yeni eşinin miras hakki nedir
Küresel Hukuk
4 Haziran 2024 07:02Mirastan pay alabilir. Fakat vasiyet bulunması sebebiyle hukuki süreçte çocuklar öncelikli hak sahibidir.
enes
14 Aralık 2023 14:16babamlar 2 kardeş babam vefat etti halam vasi belgesi alıyomuş bu miras için problem mi nasıl bi yol izlemeliyiz
Küresel Hukuk
4 Haziran 2024 07:01Merhaba yasal vasi ve birinci dereceden akraba olarak hayatta olduğunuz müddetçe miras sahibi yaşamınını yitirmiş olan vatandaşın 1. derece yakınlarıdır. Yani eş ve çocukları… Bu anlamda oluşabilecek hak kayıplarınızı önlemek adına bizimle irtibat kurabilirsiniz.
Sercan tulumcu
31 Aralık 2023 16:35Iki halam var ve ikisininde eşi cocuklari ve yasayan anne-babasi yok. Vasiyet ile bana birakilan mirasa halamlarin kardesleri ve ölen kardeşlerinin çocukları sakli pay sahipleri olmadiklari icin itiraz edemez diye biliyoruz ama iki avukat iptal ettirebilirler dedi. Dogrusu nedir ?
Küresel Hukuk
4 Haziran 2024 06:59Merhaba konu mahkemenin tutumu ile yeni bir boyut kazanır. Avukatların mirastan men yetkisi bulunmamaktadır.
Masum
24 Nisan 2024 23:00İyi günler babam gecen ay Vefat etti ve miras bırakti mı bilmiyorum, çoğu ev tapulari vs ağabeyim üzerinde ve mıras hakkim olmadigi söylüyor sizce nasıl bir yol izlenmeli. Çok teşekkür ederim yanitlarsaniz
Hayriye
23 Mayıs 2024 13:05Kayınpederimin 4 oğlu 1 kızı var hepsi ayrı şehirdeler fakat hastalıkta sağlıkta bayramda kandilde yıllık izinlerde vs sadece eşim ve kız kardeşi arayıp soruyor diğer 3 erkek senelerdir hiç arayıp sormuyorlar kayınpederde malvarlığını kızı ve eşime bırakmak istiyor ilerde diğer 3 erkek evlat mahkemede bozdurabilirlermi kayınpeder ilgilendikleri için hiç Bir şekilde miras almalarını istemiyor eşim ve kız kardeşi yaparlarsa ilerde erkek kardeşler mirastan hak alamazlar şuan ilgilenen sadece eşim ve kız kardeşi
Hayriye
23 Mayıs 2024 13:16Kayınpederin 5 evladı var 4 oğlan 1 kız bütun evlatlarının hepsi farkli şehirde yaşıyor fakat 3 oğlu senelerdir anne babayı arayıp sormuyorlar ne bayramda ne kandilde ne hastalıkta ne yıllık izinlerinde hiç birisi gitmiyor sadece eşim ve kız kardeşi arayıp soruyor yıllık izinlerinde ve hastalık durumlarında gidiyorlar kayınvalide şuan baya hasta yine eşim ve kız kardeşinden başka arayan giden olmadı kayınpederde 3 evladını mirastan reddedip malvarlığını eşime ve kızına bırakmak istiyor eğer böyle bişey yaparsa ilerde kayınpeder öldüğünde mahkeme ile 3 erkek evlat tapuyu bozdurup hak sahibi olabilirler mi yada eşimin ve kız kardeşinin tapunun bozulmaması için ne yapması gerekiyor
Egehan kanli
17 Haziran 2024 18:44Aynisini farkli versiyonunu yasiyorum. Ama bi fark var . Bendeki bakmayanlara vsriyor parasini malini mulkunu. Bakanin parasindan bakiliyor bi de kendi parasini harcamiyor.
Egehan kanli
17 Haziran 2024 18:423 cocuga evlilik masrafi ve ev verildi. Iki tanesine ayrica tarla verildi. Kalan bir taneye de evden ayri olmasina ragmen surekli para yardiminda bulunuldu. Bir cocuga da 4. Cocuk yani is imkani saglandi. Su an ki degerle verilen sermaye elinde ve 4.000.000 a yakin 6 yildir o sermayeyle para kazaniyor. Bir cocuga da 5. Cocuk yani ben. Zamaninda evlenicem dedigimde param yok duye cevap alindi yani hic birsey yapilmadi. Diger uc kiza da hic bisey verilmedi. Simdi vefat durumu olursa kalan yerler 8 e mi bolunecek ki o kalan i dorde bolsek yine ilk dordune saglanan imkanin yarisina esdeger.. Ya da kalan 4 cocuk onlara yapilan masraflari one surerek mahkemeye dava acabilir mi esit ve hakkanjyetli davranilmadigini soyleyerek. Cok detay var aslinda
Kübra U
10 Ağustos 2024 00:03Merhaba, benim büyükbabam öldü 2017de babam veraset ilaminda mirasci gözüküyordu, büyükbabamdan 3 ay sonra da babam öldü. Şimdi miras paylaşımı yapılmak isteniyor ama annemin ve bizim e devlette tapular gözükmüyor. 20 yıl önce ölen halam vardı onun çocuklarında gözüküyormus. Bizim neden gözükmüyor bilgi verirseniz çok memnun olurum.
Küresel Hukuk
31 Ağustos 2024 11:29Merhaba öncelikli olarak soy bağını gösterir belge ve mirasçı belgesi edinmeniz gerekiyor. Noterden alabilirsiniz.